De voordelen van je eenmanszaak overzetten naar een BV; dit zijn ze!

Het omzetten van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap (BV) is voor veel ondernemers een belangrijke stap in de groei van hun bedrijf. Hoewel een eenmanszaak eenvoudig op te richten en te beheren is, biedt de overstap naar een BV aanzienlijke voordelen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom het voor jou interessant kan zijn om je eenmanszaak over te zetten naar een BV.

1. Beperkte persoonlijke aansprakelijkheid

Een van de grootste voordelen van een bv oprichten ten opzichte van een eenmanszaak is de beperkte persoonlijke aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je volledig aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Dit betekent dat als je bedrijf in financiële problemen komt, je privévermogen, zoals je huis of spaargeld, kan worden aangesproken om schuldeisers te betalen.

 

Bij een BV is de situatie anders: het bedrijf is een aparte rechtspersoon. Dit betekent dat de BV zelf aansprakelijk is voor haar schulden, en niet jij als eigenaar. Je privévermogen blijft dus buiten schot, tenzij je bijvoorbeeld persoonlijke garanties hebt gegeven of je als bestuurder nalatig hebt gehandeld. Deze beperking van persoonlijke aansprakelijkheid geeft veel ondernemers rust en financiële zekerheid.

2. Fiscale voordelen bij hogere winsten

Wanneer je bedrijf groeit en de winst toeneemt, kan het fiscaal voordelig zijn om een BV te hebben. Bij een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst, wat kan oplopen tot een hoog tarief van maximaal 49,5%. In een BV betaal je echter vennootschapsbelasting over de winst, wat vaak lager uitvalt, vooral bij hogere winsten. In 2024 zijn de tarieven voor de vennootschapsbelasting 19% tot een winst van € 200.000, en 25,8% voor winsten daarboven.

 

Een ander fiscaal voordeel is dat je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) een deel van de winst kunt laten uitkeren als salaris, en een deel als dividend. Over dividend betaal je 26,9% dividendbelasting, wat in veel gevallen fiscaal gunstiger kan zijn dan de hogere tarieven van de inkomstenbelasting. Dit belastingvoordeel speelt met name een rol wanneer je een hoger inkomen hebt of je bedrijf aanzienlijk winstgevend is.

3. Professionelere uitstraling

Een ander belangrijk voordeel van een BV is de professionele uitstraling die het met zich meebrengt. Veel grotere bedrijven en klanten beschouwen een BV als betrouwbaarder en stabieler dan een eenmanszaak. Dit komt doordat een BV vaak wordt geassocieerd met een groter, professioneler opererend bedrijf.

 

Voor ondernemers die werken met grotere opdrachtgevers of van plan zijn om financiering of investeringen aan te trekken, kan het hebben van een BV deuren openen. Investeerders zijn vaak bereid om te investeren in een BV, omdat zij in ruil daarvoor aandelen kunnen verkrijgen. Bovendien biedt een BV meer mogelijkheden om medewerkers aan te trekken door hen aandelenopties of winstdelingen aan te bieden.

 

Wil jij ook profiteren van de voordelen? Laat dan je eenmanszaak omzetten naar bv door firm24.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *