Investeren in Cryptomunten

Stel je eens voor dat…

… je geld onder voorwaarden kunt doneren aan een goed doel. Alleen als de afgesproken minimumgrens wordt bereikt gaat de donatie door. Als deze grens niet wordt bereikt, dan krijg je je geld automatisch terug.  Zonder dat je hier iets voor hoeft te doen of dat er een tussenpersoon aan te pas komt.

… veel administratieve processen automatisch worden afgehandeld, zoals verschuldigde btw, die bij elke transactie meteen wordt afgedragen. Dat scheelt ondernemers administratief werk en de belastingdienst controle werkzaamheden.

… je altijd iedereen, overal ter wereld, kunt vertrouwen bij het doen van transactie, zonder dat je hierbij het vertrouwen legt in de handen van een derde partij. Voor meer informatie kijk je op ‘Advies bij Crypto investeringen‘ .

Investeren in cryptomunten: wat is een blockchain?

Blockchain wordt vaak bestempeld als de revolutionaire techniek die de business modellen van verschillende bedrijven op zijn kop gaat zetten. Overheden, de media, start-ups, allemaal zijn ze de laatste tijd op deze nieuwe technologie gedoken.

Hoewel de blockchain technologie nog in de kinderschoenen staat en volop in ontwikkeling is, proberen diverse partijen zich voor te bereiden op het moment dat het een vlucht neemt.

Er wordt volop geëxperimenteerd, conferenties georganiseerd en er wordt volop advies van experts ingeroepen. Allemaal met als doel om er achter te komen wat blockchain voor ons gaat betekenen.

De blockchain technologie maakt transacties mogelijk tussen mensen die elkaar niet kennen en elkaar niet vertrouwen, zonder dat je daar een vertrouwde centrale partij, zoals een bank bij nodig hebt.

Een blokchain is daarmee een soort decentrale database. Deze database functioneert als een online, decentraal grootboek. Alle deelnemers aan de blockchain hebben toegang tot dit grootboek en kunnen een kopie krijgen, het bijwerken en bewaren.

Dankzij allerlei slimme technologie en wiskundige formules zorgt dit decentraal georganiseerde systeem met een overzicht van alle transacties er voor dat we overeenstemming bereiken over de ‘waarheid’ zonder dat je daarvoor een tussenpersoon nodig hebt.

Investeren in cryptomunten: de moeder van blokchaintechnologie (Bitcoin)

Als er ergens in de media aandacht besteed wordt aan cryptocurrencies, dan is het wel de Bitcoin. De techniek bestaat echter al sinds 2008. Satoshi Nakamoto (tot op de dag van vandaag is nog onbekend wie Satoshi in het echt leven is), publiceerde toen op het internet een whitepaper. Hierin beschreef hij de principes van een nieuwe cryptovaluta, genaamd ‘Bitcoin’ of afgekort BTC.

De benodigde software kwam in 2009 naar buiten. Deze publicatie kwam midden in de financiële crisis waar het vertrouwen in de financiële sector zeer laag was. Bitcoin werd daarom gezien als een mogelijkheid om zaken te doen zonder tussenkomst van een bank. Met het digitale geld van Bitcoins werd het mogelijk om banken te omzeilen.

Bitcoin is slechts één van de vele toepassingen die gebouwd is op een blokchain, maar wel de meest bekende en meest succesvolle. De onderliggende technologie, blockchain, biedt nog veel meer mogelijkheden. Een valuta zoals Bitcoin is een voorbeeld van een applicatie die op een blokchain geprogrammeerd is.

Regelmatig zijn er hacks en inbraken geweest, wat ook wel eens in het nieuws is geweest, waarbij Bitcoins verloren zijn gegaan. Maar deze inbraken hebben altijd plaatsgevonden op het niveau van de software van de gebruiker ervan.

We hebben dus te maken met bewuste of onbewuste menselijke fouten. De Bitcoin-blockchain is nog nooit gekraakt. Dit is een bewijs dat we te maken hebben met een zeer krachtige technologie!

Hoe vinden transacties plaats?

Als je zelf transacties wilt uitvoeren op een blockchain dan heb je de zogenoemde ‘wallet’ software nodig. Dit is een digitale portemonnee waarin je je crypto’s veilig opslaat.

De meest bekende blockchain, de Bitcoin-blockchain, is ontworpen om digitale cryptovaluta transacties mogelijk te maken. Maar een blockchain maakt veel meer verschillende soorten transacties mogelijk.

Hierbij speelt geld geen rol. Dus hoewel er gesproken wordt over een wallet of portemonnee, beperken de transacties die je ermee kunt uitvoeren zich niet alleen tot geld.

Als je een wallet creëert en in gebruik neemt, krijg je een sleutelpaar. Het paar bestaat uit een public key en een private key, oftewel een publieke sleutel en een privésleutel.

De publieke sleutel

De publieke sleutel gebruik je om jouw publieke adressen op een blockchain te creëren. Een adres op een blockchain is een gecodeerde versie van jouw publieke sleutel. Dit kun je vergelijken met een e-mail adres. Iemand die jou iets wil sturen over een blockchain, moet jouw adres kennen.

Net als bij een e-mail, kan je verschillende adressen hebben. In het algemeen bevat één wallet een verzameling van al jouw sleutels en adressen. Je kunt meerdere wallets hebben, maar gebruikelijk is dat je één wallet hebt, waarmee je steeds nieuwe adressen kunt voortbrengen die allemaal beheerd worden.

De privésleutel

Een ander onderdeel is de privésleutel. Een belangrijke rol van de private key is die van beveiligingsmechanisme, vergelijkbaar met een wachtwoord of pincode. De privésleutel heb je nodig om transacties uit te kunnen voeren met jouw eigendommen op een blockchain.

In het geval van cryptovaluta, zoals Bitcoin, heb je het nodig om toegang te krijgen tot jouw cryptocurrencies om ze te kunnen beheren. Daarmee is het zeker een belangrijke beveiliging.

Hier kleeft ook een risico aan. Als je de privésleutel kwijtraakt, kun je niet meer op jouw ruimte op de blockchain komen. Als je veel coins heb gekoppeld en je raakt deze sleutel kwijt, dan verlies je al je coins.

Je kunt ze nog wel zien als je naar je publieke adres gaat, maar je kunt er niet meer bij. Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen. Omdat blockchain een decentraal systeem is, bestaat er geen klantenservice waar je om een nieuwe wachtwoord kunt vragen. Om dit risico te beperken kan je een back-up maken van je privésleutel.

groeipotentie cryptomunt

Lees ook: hoe kan je een cryptomunt herkennen met groeipotentie?

Investeren in cryptomunten: blockchain en veiligheid

Blockchain biedt uitdagingen op het gebied van vertrouwen. In de huidige wereld plaatsen wij ons vertrouwen in verschillende grote partijen, zoals banken, verzekeraars, overheden, notarissen etc.

Bij blockchain vertrouw je op het netwerk van deelnemers en de blockchain technologie. Is deze technologie echt betrouwbaar? Er zijn een aantal elementen die ervoor zorgen dat het betrouwbaar is.

Een blockchain is decentraal, gedistribueerd en transparant. In een blockchain worden gegevens niet opgeslagen op één centrale server. Daarom is het vrijwel onmogelijk om een blockchain te hacken.

Daarnaast is er niet één partij die transacties controleert, maar gebeurt dit door een heel netwerk. Je hebt daarom te maken met gedistribueerd vertrouwen. Pas als een meerderheid van het netwerk het eens is, kan een transactie doorgaan.

Als derde punt kan iedereen alle transacties ten alle tijde raadplegen en controleren. Alles transacties zijn openbaar. Het grootboek is namelijk niet op één plek opgeslagen, maar alle onafhankelijke eenheden hebben een kopie.

Investeren in cryptomunten: altcoins

Een veelgenoemde term in de wereld van de blockchain zijn de zogenoemde altcoins. Dit staat voor alternatief voor Bitcoin. Zoals eerder uitgelegd is bitcoin een cryptovaluta. Altcoins zijn dit ook!

Altcoins zijn varianten op de bitcoin, waarin meestal een of meer onderdelen van bitcoin zijn vervangen of verbeterd. Net zoals je in bitcoin kunt investeren, kun je ook in altcoins investeren. Het risico is echter groter. De waarde van de bitcoin is niet altijd even stabiel gebleven, maar de waarde van altcoins fluctueert over het algemeen nog meer.

Daarnaast zijn nieuwe altcoins gevoelig voor prijsmanipulatie. Rijke valutahandelaren kopen soms een enorme hoeveelheid van een altcoin op. Dit kan de prijs omhoog duwen. Hierdoor wordt een hype gecreëerd, omdat andere investeerders dit volgen waardoor de prijs nog verder stijgt.

Als de prijs flink is gestegen, dumpt de rijke handelaar al zijn coins weer op de markt. Deze handelaar profiteert van de koerswinst, maar doordat er ineens weer veel aanbod van de coins op de markt is, zakt de prijs weer fors. Dit wordt ook wel ‘pump and dump’ genoemd en vormt een risico voor altcoins.

Investeren in deze digitale valuta maakt het zo een risicovolle business, maar aan de andere kant kan je er verschrikkelijk veel geld mee verdienen als je je geld hebt gestoken in de nieuwe cryptovaluta van de toekomst. Goed gokken dus of een extreem goede voorspeller zijn van de toekomst.

Investeren in cryptomunten: voorbeelden van interessante altcoins

In de basis gaat het er bij cryptocurrencies om dat ze transacties mogelijk maken. Ze maken het mogelijk om iets over te dragen van A naar B. Dit kan digitaal geld zijn, maar het kan ook om informatie gaan.

Bijvoorbeeld het versturen van een mailtje, of het openen van een website om informatie op te halen. Cryptocurrencies maken het dus mogelijk allerlei transacties te laten plaatsvinden.

De diversiteit aan altcoins zorgt voor een gezonde dosis concurrentie op de markt. Een aantal interessante spelers op de markt, die toepassingen bieden waarmee je meer kunt dan alleen maar een bedrag overmaken, worden hieronder besproken.

Namecoin

Een van de eerste bitcoin alternatieven die op de markt kwam is namecoin. Namecoin biedt de mogelijkheid om anoniem en veilig domeinnamen te registreren. Met het versturen van een namecoin kun je berichten sturen die eeuwig  worden opgeslagen in de blockchain.

In landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat of waar de overheden een sterke censuur toepassen, door bijvoorbeeld blogs of websites van journalisten te blokkeren of zelfs verwijderen, kan dit een waardevolle toepassing zijn.

Namecoin is een mooi voorbeeld van een digitale munt die niet puur is ontworpen om mee te betalen, maar een cryptovaluta waar, vanwege de techniek, andere toepassingen zijn toegekend, waarmee je meer kunt doen dan alleen betalen.

Dash

Een andere coin waar veel over gesproken wordt is dash. Dash is ontstaan, omdat de initiatiefnemers vonden dat bitcoin onvoldoende zekerheid biedt dat transacties in de toekomst echt anoniem blijven. Dash heeft de bitcoin techniek zo aangepast dat transacties echt anoniem worden gemaakt en dat met geen mogelijkheid de identiteit van de persoon die bij die transacties hoort te traceren is.

In die zin is het te vergelijken met contant geld ook, dat ook anoniem is. Een andere reden waarom dash zo’n interessante speler is, is omdat ze experimenteren met andere manieren waarop de bijdrage van programmeurs  aan de techniek wordt beloond.

Iedereen kan bij dash een idee of voorstel indienen om binnen het dash platform mee aan de slag te gaan, waarna deelnemers aan het netwerk door middel van stemmen kunnen bepalen welke initiatieven wel of niet worden opgepakt.

Dat kan gaan om de vraag of dash vertegenwoordigers een bepaald land moeten bezoeken om dash bekender te maken of over voorstellen voor het maken van promotiemateriaal, maar voorstellen kunnen ook gaan over productverbeteringen in dash zelf.

Ethereum

Ethereum is een programmeerplatform waaraan blockchain technologie ten grondslag ligt. De cryptovaluta ethereum mee werkt is ether (ETH). Dit is niet zomaar een digitale versie van een munt zoals we die traditioneel kennen, maar het is een stukje programmatuur.

Je kunt het bijvoorbeeld programmeren in de vorm van auteursrechten van een stuk digitale kunst. Je kunt de rechten, net als geld, sturen van persoon A naar persoon B, waarmee de rechten worden overgedragen.

Ether is weliswaar een cryptovaluta, maar niet echt bedoeld als opslagplaats voor waarde (digitaal geld). Je kunt het beter zien als ‘brandstof’ van het Ethereum platform. Om de programma’s te laten werken, heb je ether nodig.

cryptocurrency investeren

Misschien vind je dit ook interessant: populariteit rondom cryptocurrency [belangrijke redenen]

Investeren in cryptomunten: blockchain en de economie

Het stadium van de ontwikkeling waarin blockchain zich nu bevindt, wordt vaak vergeleken met het punt waarop het internet zich in de jaren negentig bevond. In sommige sectoren heeft het internet grote impact gehad.

Denk bijvoorbeeld aan hoe booking.com de reisbranche heeft verandert of hoe Netflix video verhuur overbodig heeft gemaakt. Er zijn ook sectoren waar het internet minder impact op heeft gehad, zoals de bouwsector, accountants en de landbouw.

Voor blockchain geldt hetzelfde. Experts verwachten dat de impact groot zal zijn. Investeerders lijken zich hierbij aan te sluiten. Begin 2016 is in totaal al meer dan 1,1 miljard dollar aan durfkapitaal geïnvesteerd in blockchain start-ups. Tegelijkertijd gaat het niet de hele wereld veranderen; net als het internet zal de impact op bepaalde sectoren groter zijn dan bij andere.

Het is onmogelijk om exact te voorspellen wat de impact van blockchain technologie zal zijn en voor welke sectoren deze het grootst is, maar wie had in de jaren negentig goed voorzien wat de economische impact van het internet zou zijn op onze levens vandaag?

Op welke manier de technologie zich ontwikkelt en wat daarvan de gevolgen zijn, is niet te voorspellen. Experts lijken het er in ieder geval over eens dat het een significante impact gaat hebben op diverse vlakken in onze samenleving.

Investeren in cryptomunten: waar moet ik op letten voordat ik ga investeren in crypto’s?

Als jij hebt besloten om graag in cryptocurrencies te willen investeren in cryptomunten, dan geven wij je geen advies, maar hebben wel een paar tips voor je waardoor je wellicht een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Tip 1: Zorg dat je op de hoogte bent van alle mogelijkheden en risico’s dat cryptogeld met zich meebrengt. Cryptogeld wordt niet via een bank verhandeld, dus er is ook geen toezicht op. Jij bent hier zelf verantwoordelijk voor.

Tip 2: Investeer alleen spaargeld wat je een tijdje kunt missen, net zoals bij beleggen. Als jij je geld op korte termijn nodig denkt te hebben, is dit geen goede investering voor jou. Er is immers nog veel onbekend omtrent crypto’s. Experimenteer met een klein bedrag en wacht minimaal een kwartaal om te kijken wat de koers doet. Wees tevreden met een ‘kleine’ winst en zet dus niet alles op het spel.

Tip 3: Kies een sterk wachtwoord voor je account en maak regelmatig back-ups van je wallet. Er zijn meerdere verhalen bekend van mensen die hun cryptogeld kwijtraakten omdat ze hun wachtwoorden vergeten waren, en van mensen waarvan crypto’s gestolen werden door een hacker. Let dus goed op, want weg is weg en je kunt niemand aansprakelijk stellen voor jouw verlies.

Tip 4: De koers van de digitale munten schommelen hevig. Houd daar rekening mee, investeren in bitcoins of andere cryptomunten biedt je zeker geen garanties.

Overzicht van blockchain bronnen

De koers van cryptovaluta volgen? Krijg bitcoinkoersen ten opzichte van andere valuta’s overzichtelijk in beeld. Aan de kleuren in de vakjes zie je welke koersen stijgen en dalen: https://bitcoinwisdom.com.

Op de volgende sites kun je bitcoins kopen, verkopen en verhandelen: https://www.coinsbase.com, https://www.kraken.com en https://www.litebit.eu/nl.

Met name voor bitcoins zijn diverse wallets beschikbaar. De ene heeft meer functies dan de andere. Op de website van bitcoin.org kun je diverse wallets kiezen: https://bitcoin.org/nl/kies-uw-portemonnee.

Niet alleen bitcoin, maar ook ethereum, litecoin en dash in je wallet laden: https://jaxx.io/.

Enkele interessante boeken: Andreas M. Antonopoulos (O’Reilly), Mastering Bitcoin Unlocking Digital Cryptocurrencies en Peter de Ruiter (Van Duuren), Bitcoins beter begrijpen.

Investeren in cryptomunten: veel beleggers leiden verlies op de beurs

Wil jij wel succes op de beurs en aan de slag met cryptocurrency? Bekijk dan eerst eens de het GRATIS webinar van AllesOverCrypto en leer:

  • Zonder stress je eigen beleggingen winstgevend maken
  • Hoe je zonder vermogensbeheerder 20% meer rendement op jaarbasis verdiend
  • Je portefeuille onderhouden in minder dan 10 minuten per week

Cryptocurrency Beginnerscursus

Klik hier voor een uitgebreide review van de complete masterclass >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *