Je ontkomt er niet meer aan: nieuws over cryptocurrency in kranten, social media, tijdschriften en andere mediakanalen. Het ‘regent’ berichten over de bitcoin en andere cryptomunten.

Vaak zijn dit negatieve berichten en het lijkt erop dat men de consument wil weerhouden om hier geld in te investeren. Maar waarom is hier zoveel negativiteit over en hoe ontwikkelt zich de blockchain technologie? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen.

Negativiteit rondom Bitcoin

Er zijn veel logische redenen te bedenken waarom deze berichtgeving vaak negatief is, want het het valt namelijk in de categorie: hoog risico investering, wat inhoudt dat je op korte termijn snel geld kan verliezen.

Daarbij weten mensen vaak niet eens waar ze precies in investeren. Het enige wat de investeerder wil terug zien zijn keiharde euro’s. Men kijkt niet of er überhaupt toekomst zit in geld dat ze geïnvesteerd hebben.

Dit is des te meer reden dat de blokchain gezien wordt als bubbel, het is namelijk gedreven door vermoedens of nog beter omschreven ‘wat de gek ervoor geeft’. Er zijn nog meer argumenten te bedenken waarom je het niet zou moeten doen. Om nog een aantal negatieve punten te noemen, de bitcoin is;

  • te duur
  • te traag
  • of te speculatief

Investering waard?

Na het bovenstaande gelezen te hebben zou je kunnen denken: ‘Waarom zou ik hemelsnaam investeren in de bitcoin’? Het gaat namelijk verder dan de bitcoin alleen.

De bitcoin is gebouwd uit de inmiddels bekende blockchain technologie. Tegenwoordige zijn er allerlei nieuwe bedrijven opgericht, veelal door middel van ICO’s die de blockchain technologie hebben verbeterd, dan wel aangepast naar hun tak van sport.

ICO’s, ook wel Initial Coin Offering genoemd, is een manier om geld op te halen voor een bedrijf.

Bij een ICO krijg je een token / cryptocurrency. Je geeft hierbij dus eigenlijk geld aan een bedrijf zodat zij hun product kunnen (waar)maken, waarbij jij de munt van hun terugkrijgt.

Deze technologie heeft invloed op onze hele maatschappij. Fraude kan beter tegen worden gegaan, transparantie van transacties en contracten wordt verhoogd en zo zijn er nog een groot aantal kansen. In feite zijn de vooruitzichten positief, aangezien zo’n beetje alles programmeerbaar is.

Volop mogelijkheden

Het mooie is dat je momenteel de kans hebt om zo’n stukje technologie te kopen. Had je bijvoorbeeld niet gewild dat je in de beginfase van Apple, Alphabet (moeder van Google), Amazon of Microsoft hun aandelen had gekocht?

Als je toen een paar duizend euro had geïnvesteerd in een van deze bedrijven, dan was je nu miljonair. Een leuk feitje is dat bedrijven als Apple en Amazon in de dot-com bubbel ook enorm waren gegroeid. Toen deze bubbel knapte zakte de waarde van de aandelen drastisch, maar de top van toen valt in het niets met de waarde van nu.

De dot-com bubbel, ook wel de internetzeepbel, was een overspannen hoogtepunt die duurde van 1997 tot het voorjaar van 2000.

Tijdens deze internetzeepbel stegen de waarden van aandelen van de internetbedrijven dusdanig snel, als gevolg van de (verwachte) groei van die bedrijven. In het voorjaar van 2000 stortten de koersen ten slotte in en ‘knapte’ de zeepbel.

Als voorbeeld pakken we Amazon. In het jaar 2000 was de een aandeel Amazon toen ongeveer $107 waard, het zakte naar maar liefst $10, wat een daling van 93% is!

Amazon is nu $1375 per aandeel waard. Dus al had je toen voor $107 dollar een aandeel gekocht, dan had je nu nog steeds een rendement van maar liefst 1208%. Het enige wat je nodig had was geduld, heel veel geduld. Een bubbel is dus niet per definitie een slecht iets, de echte bedrijven met potentie blijven over en zijn de bedrijven van de toekomst.

Hoe ontwikkelt zich de technologie achter bitcoin?

De blockchain technologie wordt alsmaar verbeterd, aldus ook die van de bitcoin. De negatieve argumenten dat bitcoin langzaam is en weinig kan verwerken die kloppen nu nog.

Echter, zullen deze problemen door de technologische vooruitgang worden opgelost. Neem zulke tegenargumenten dus met een korreltje zout, want op de lange termijn zal hier een passende oplossing voor komen.

Bitcoin is de moeder van de blockchain technologie. Bovendien zijn bijna alle handelsbeurzen zoals Binance gelinkt aan de bitcoin. Je kan dit vergelijken met de euro op de AEX-index. Dit is ook de reden dat wanneer de bitcoin zakt, alle andere cryptomunten evenzo in waarde zullen dalen.

populariteit rondom cryptomunten
Lees ook: populariteit rondom cryptocurrency >>

Reden waarom de AFM investeren in de bitcoin af raad

De AFM en andere grote instanties raden investeren in de bitcoin af. Een logische reden waarom ze dit doen is om de consument te beschermen (een positief iets), een andere onderliggende reden kan zijn dat de AFM bestaat door het bankwezen. De objectiviteit van de AFM zou dan ook weer in twijfel getrokken kunnen worden.

Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten en bestaat sinds maart 2002.

Een digitale munt, zoals de bitcoin heeft de (potentiële) macht om banken te vervangen. Het is dus indirect een bedreiging voor het bestaan van de AFM.

Wel zijn ze voorstander van de blockchain technologie, en laat het nu net zo zijn dat er meer is dan alleen de bitcoin. Bedrijven die deze technologie toepassen, waar jij een stukje van kunt kopen met de bitcoin zijn er nu in overvloed.

Als de kans zich niet voordoet, creëer hem dan

Als je in het verleden de kans had gemist om aandelen te kopen van Apple of Microsoft, dan is dit de mogelijkheid op een herkansing, maar dan in de opkomende bedrijven die blokchain technologie aanbieden.

Echter, blijft de hamvraag natuurlijk welk bedrijf het gaat halen en welke niet? Even voor de duidelijkheid: bitcoin is geen bedrijf, maar bedoeld als digitaal geld. Met bitcoins heb je de gelegenheid om andere cryptomunten te kopen op een handelsbeurs.

Veel blockchain bedrijven zullen de finish immers niet halen. Daarom is het belangrijk om je in te lezen in het bedrijf waar jij de munt van wilt kopen. Als je deze aanschaft betekent het niet dat jij een stukje van het bedrijf bezit, je bezit de munt die hun uitgegeven hebben die nodig is om het platform te kunnen gebruiken.

Een paar ragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Wie zijn de grondleggers en hebben ze ervaring?
  • In welke branche zijn ze actief?
  • Hoeveel concurrenten zijn er?
  • Welke partners hebben ze in de ‘echte’ wereld?

Als aankomend investeerder kan het beantwoorden van deze vragen zeer moeilijk zijn. Gelukkig zijn hier diverse informatiebronnen voor om dit redelijk snel te kunnen achterhalen:

  • Artikelen die over het bedrijf zijn geschreven
  • YouTube met recensies
  • Diverse forums
  • Whitepaper (bedrijfsplan)
  • Telegram / Slack van het bedrijf

Houd wel in je achterhoofd dat dit vaak meningen zijn van mensen, maar door alle type informatiekanalen te benaderen kan je de eerder genoemde vragen vrij goed beantwoorden.

Beslis voor jezelf

Laat je niet beïnvloeden door de media en meningen van anderen. Maak je eigen keuzes. Negatief nieuws verkoopt beter en is mooier om te brengen, daarom vinden mensen het simpelweg interessanter om te lezen dan positief nieuws.

Weet dat waar hoge risico’s bij komen kijken ook hoge rendementen gehaald kunnen worden. Als jij de nieuwe Apple kan ontdekken, investeer dan alleen met geld wat je als verloren kan beschouwen, en het over een paar jaar een succesvol bedrijf blijkt te zijn.

Als je het geld kan missen en bereid bent dit te verliezen dan is het een mogelijkheid om het te investeren in crypto. Het hoeven geen monster bedragen te zijn, een klein bedrag kan je namelijk in de toekomst een fortuin opleveren.

Toen de mobiele telefoon werd geïntroduceerd wilde niemand er iets vanaf weten. Nu heeft iedereen een mobiel, en zelfs vaak twee in verband met werk.

Weeg altijd de voor- en nadelen tegen elkaar af, neem de mening van sceptische mensen en tegenstanders tot je, maar ook die van de voorstanders. Beslis uiteindelijk op grond van jouw motieven of je het de moeite waarde vindt om te investeren in cryptocurrency.

Cryptocurrency-Masterclass
MELD JE SNEL AAN VOOR HET GRATIS WEBINAR VAN DE CRYPTO MASTERCLASS >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *