Wil je aan de slag met beleggen? Dan zijn er verschillende strategieën om te beleggen. Welke beleggingsstrategie het beste bij je past, hangt af van je persoonlijk situatie en je doel op lange termijn. Eén strategie is bijvoorbeeld zelf beleggen in aandelen of de Fire beleggen strategie. Past dit bij je? Dan kun je aandelen van bedrijven kopen die je leuk vindt, bijvoorbeeld omdat je affiniteit hebt met het product of dienst of omdat je iemand kent van het bedrijf.

Maar het is verstandiger om een beleggingsstrategie te kiezen en je daar ook aan te houden. Financiële keuzes hangen samen met hoe je leven eruit ziet en wat jouw doelen zijn. En niet geheel onbelangrijk: je karakter. Ben je een emotioneel type? Ga je niet snel mee in wat anderen zeggen? Zoek je zelf graag dingen uit of laat je dit liever doen? Hoe ga je om met sterk schommelden koersen? Afwegingen die je moet maken om te bepalen welke strategie bij jou past.

Klink ingewikkeld? Het valt reuze mee, maar het is wel belangrijk dat je een goed beeld hebt van je financiële situatie en waar je naar toe wilt. In dit artikel krijg je inzicht in vijf strategieën die door veel beleggers worden gebruikt. Als je een beetje geld kunt sparen zoals kakebo sparen dan zal er ook wat geld overblijven om te kunnen beleggen!

Iedere maand investeren

Bij je beleggingsfonds leg je iedere maand of ieder kwartaal een vast bedrag in. Ongeacht of de beurs hoog of laag staat, of dat de vooruitzichten positief of negatief zijn. Het maakt niets uit. Voordeel van deze strategie is dat het je veel tijd en energie bespaart. Iedere periode leg je een bepaald bedrag in, op dezelfde manier waardoor je niet continu de beurs in de gaten hoeft te houden.

Ben je van nature gevoelig (emotie is over het algemeen een slechte raadgever) voor beursschommelingen? Dan voorkom je dat met deze strategie, omdat je er weinig omkijken naar hebt. Al jouw acties staan namelijk al vastgelegd. Dit noemen wel ook wel periodiek beleggen en je kunt beginnen met een relatief laag bedrag per maand.

Buy and hold

Een van de bekendste beleggingsstrategieën: buy and hold. Je doet investeringen die je altijd bij je houdt. De focus ligt hier op groei op lange termijn. Je kunt je portefeuille laten beheren, maar het ook zelf doen. Met deze strategie ga je voor investeringen in gevestigde bedrijven of obligaties.

Voordeel van deze manier van beleggen is net als bij ‘iedere maand investeren’ dat je niet elke dag met de financiële markten bezig hoeft te zijn. Let op: achterover leunen en slapend rijk worden is het niet . Houd je portefeuille wel structureel in de gaten. Check of je doelen nog onveranderd zijn en of deze strategie daar nog steeds bij past. Als je je portefeuille laat beheren, zijn dit onderwerpen die je regelmatig bespreekt met je beleggingsadviseur.

Dogs of the dow

Met de Dogs of the Dow strategie selecteer je aandelen volgens de principes uit het boek Beating the Dow van O’Higgins. De strekking van dit boek is dat bepaalde aandelen zijn ondergewaardeerd, wat niets te maken heeft met de bedrijfsprestaties.

De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Als de koers-winstverhouding hoog is, is een aandeel overgewaardeerd. Is deze ratio laag, dan is het ondergewaardeerd.

De waarde van deze aandelen zullen zich herstellen, als je maar genoeg geduld hebt. Om hiervan te profiteren dien je je portefeuille samen te stellen op basis van de tien aandelen met het hoogste dividendrendement. Vaak ligt de focus bij beleggen alleen op koerswinst, maar je kunt dus ook geld verdienen door het dividend dat uitgekeerd wordt. Dividend is een gedeeltelijke winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders.

Voordeel van deze strategie is dat het vrij eenvoudig uitvoerbaar is. Je koopt aandelen op een bepaalde datum en vervolgens kijk je er minimaal een jaar niet meer naar. Daarna herzie je elk jaar je portefeuille. Dit houdt in dat je aandelen met het hoogste dividendrendement koopt en de rest weer verkoopt. Het risico is echter dat er in mindere tijden helemaal geen dividend wordt uitgekeerd. Dus ook bij dividend beleggen is het belangrijk om spreiding aan te brengen over meerdere bedrijven.

Warren-Buffet’s strategie

Warren Buffet’s beleggingsstrategie is simpel, maar misschien wel de beste strategie die er is: koop alleen wat je begrijpt. Hij is een van de weinigen die in de praktijk heeft laten zien dat hij beter dan de index kan beleggen.

Beleggen in bedrijven die je begrijpt houdt in dat je op zoek moet gaan naar bedrijven die op lange termijn groei laten zien, financieel gezond zijn en een aandeelhoudersvriendelijk management hebben. Hier investeer je in en vervolgens houd je de aandelen vast! Deze strategie heeft hem gemaakt tot de meeste succesvolle belegger die er is.

Warren Buffett deelt zijn kennis dan ook graag met anderen. Hij gelooft niet in het timen van de markt. Hij adviseert elke belegger om emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Volgens Buffet is dat geen goede raadgever op de beurs. En aangezien hij een vermogen van 73 miljard dollar heeft, is het zeker de moeite waard om naar hem te luisteren.

Buy the winners

In de buy-the-winners strategie koop je in een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) aandelen die het beste hebben gepresteerd over de afgelopen periode. De gedachte achter deze beleggingsstrategie is dat aandelen die op termijn, denk aan een periode van zes maanden tot een jaar, sterk hebben gepresteerd, in de daaropvolgende korte periodes ook vaak goede resultaten laten zien.

Dit noemen we ook wel momentum beleggen. Deze stijl van beleggen vraagt wel om continue aanpassingen aan je portefeuille en de transacties (aan- en verkopen) die je daarvoor moet doen kunnen. Nadeel is dat dit ten koste kan gaan van je rendement.

Belangrijke kenmerken van deze strategie zijn naast het hoge rendement ook de daarbij behorende hoge omloopsnelheden. Met andere woorden: deze beleggingsstrategie heeft als kenmerk dat er veel wordt gehandeld en dat dit zoals gezegd, gepaard gaat met relatief veel kosten.

Welke beleggingsstrategie past bij mij?

Nu je inzicht hebt gekregen in 5 verschillende beleggingsstrategieën is het tijd om de balans op te maken. Neem hiervoor 3 uitgangspunten:

  1. Wat is je beleggingsdoel?
  2. Hoeveel tijd heb je of wil je beschikbaar stellen om te beleggen?
  3. Hoeveel risico kun en wil je lopen?

Heb je een duidelijk antwoord op deze vragen, dan kan je hier de beleggingsstrategie aan koppelen die daar het beste bij aansluit. Zolang je uitgangspunten hetzelfde blijven hoef je in principe je beleggingen niet aan te passen, ook niet als op korte termijn beurskoersen heen en weer gaan.

Tip: het is aan te raden om op termijn je uitgangspunten te checken. Wanneer bijvoorbeeld je beleggingsdoel veranderd, dan dien je je koers bij te stellen.

Lees ook: waarom zou je gaan beleggen? Voordelen en nadelen op een rijtje!

Welke beleggingsstrategie het beste bij jou past, weet alleen jijzelf. Het is belangrijk om een strategie te kiezen en vervolgens na te blijven denken over waarom je deze keuzes hebt gemaakt. Stel je eigen strategie vast en houd je hier aan! Wanneer het ‘even minder’ gaat is er nog geen reden tot paniek. Denk er aan dat emotie een slechte raadgever is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *