Waar het ooit begon bij de Bitcoin (opgericht in 2009 en nog steeds het meest bekend) is er in het afgelopen decennia een sterke toename van cryptocurrency. Ondertussen zijn er honderden beschikbaar via het internet waar je in kunt investeren.

Elke succesvolle cryptomunt probeert met een unieke eigenschap zich te onderscheiden van de concurrentie. Zo zijn er crypto’s die zich specifiek richten op transacties bij online gaming en er zijn ook crypto’s die zich volkomen focussen op één bepaalde eigenschap zoals de snelheid van de transactie of het waarborgen van de privacy bij een transactie.

In ieder geval, cryptocurrencies blijven buitengewoon populair en nog steeds komen er iedere dag heel veel mensen bij die besluiten om hierin te investeren. Maar waar komt die populariteit rondom cryptocurrency nou eigenlijk vandaan? In dit artikel krijg je antwoord op hier vraag!

In dit artikel lees je waarom je zou kunnen investeren in cryptocurrency >>

Hoe werkt een cryptocurrency?

Cryptocurrency gebruikt gedecentraliseerde technologie om het gebruikers mogelijk te maken veilige betalingen te doen en geld te bewaren zonder hun naam te gebruiken of via een bank te gaan. Ze werken met een grootboek genaamd blockchain; dit is een overzicht van alle transacties die up-to-date worden gehouden door valutahouders.

Eenheden van cryptocurrency worden gevormd door te minen, waarbij men gebruik maakt van computerkracht om ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen om munten te creëeren. Gebruikers kunnen ook de valuta’s van miners kopen, vervolgens opslaan en uitgeven met behulp van een wallet (cryptografische portemonnee).

De populairste cryptocurrencies

Bitcoin

Bitcoin was de eerste en is de meest verhandelde cryptocurrency tot op heden. De munt werd ontwikkeld door Satoshi Nakamoto in 2009, een mysterieuze figuur die zijn blockchain ontwikkelde.

Ethereum

Ontwikkeld in 2015, de munteenheid die wordt gebruikt in de ethereum blockchain, de tweede meest populaire en waardevolle cryptomunt. Echter, ethereum heeft veel ups en downs gehad. Na een grote hack in 2016 verdeelde het zich in twee valuta’s.

Ripple

Ripple is een ander gedistribueerd grootboek systeem dat in 2012 werd opgericht. Het kan worden gebruikt om meer soorten transacties te volgen, dus niet alleen van de cryptomunt. Het wordt gebruikt door banken waaronder Santander en UBS.

Litecoin

Deze valuta lijkt in veel opzichten het meest op bitcoin, het is een afgeleide van bitcoin, maar is sneller verhuisd om nieuwe innovaties te ontwikkelen, met inbegrip van snellere betalingen en processen om veel meer transacties mogelijk te maken

Waarom zou je crypto’s gebruiken?

Cryptocurrency staat bekend om het feit dat het veilig is en een niveau van anonimiteit biedt. Transacties kunnen niet verdraaid of ongedaan worden gemaakt. Bijkomend voordeel is dat de kosten lager zijn, waardoor het betrouwbaarder is dan conventionele valuta.

Vanwege het gedecentraliseerde netwerk betekent dit dat ze voor iedereen beschikbaar zijn, waarbij banken kunnen kiezen voor wie zij accounts openen. Als nieuwe vorm van geld staat de crypto valutamarkten er om bekend om van een ​​kleine investering, een grote te kunnen maken in slechts vierentwintig uur.

Maar dit werkt ook omgekeerd. Mensen die afwegen om te investeren in crypto’s moeten zich bewust zijn van de sterke volatiliteit van de markt en de risico’s die daarmee gepaard gaan.

Volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een aandelenindex of valuta.

Cryptocurrencies worden ook wel eens gerelateerd aan illegale praktijken, met name op het ‘dark web’. Gebruikers dienen voorzichtig te zijn bij het kiezen van welke cryptomunten ze aankopen. Investeer dus niet direct na één positief bericht rondom om een cryptomunt, maar doe goed je research!

cryptocurrency
Misschien vind je dit ook interessant: beleggen in bitcoin, verstandig of juist niet?

De belangrijkste redenen waarom cryptocurrencies zo populair zijn

Decentrale valuta

Misschien wel één van de belangrijkste redenen waarom cryptocurrencies zo populair zijn. Dit houdt in dat er geen centrale instantie (zoals de overheid of een bank) is die alles controleert of de baas is. Bij de traditionele valuta is hier natuurlijk nog wel sprake van.

Door gebruik te maken van cryptocurrencies zet je de banken en financiële instellingen die nu nog zo veel macht hebben min of meer buitenspel. Hetzelfde geldt trouwens voor heel veel andere tussenpersonen.

Met dezelfde technologie is het hierdoor al mogelijk om smart contracts af te sluiten waarmee een notaris overbodig wordt. Bij de meeste cryptocurrencies is er ook geen baas of instantie die alles checkt. De gebruikers zijn in feite zelf ‘samen’ de baas.

Super snelle transacties

Wanneer je vanaf jouw bankrekening in Nederland geld wil overmaken naar China of een ander willekeurig land, dan kan daar flink wat tijd overheen gaan. Dit komt omdat je te maken hebt met verschillende ’tussenpersonen’ en valuta’s. In China betalen ze namelijk niet met de euro, maar met de Chinese Yuan.

De gemiddelde internationale transactie via de bank duurt toch minimaal twee tot drie werkdagen. Bij cryptocurrency is dat volledig anders. Hier is namelijk geen sprake van verschillende valuta bij een transactie en daarbij zijn er geen banken aanwezig in het proces.

De transactie wordt, waar dan ook ter wereld, binnen enkele minuten afgehandeld. Het verschilt wel per munt hoe lang dit exact duurt. Daar komt nog eens bij dat er geen dure instanties tussen zitten. De transactie is hierdoor veel winstgevender.

Het toekomstperspectief

Alhoewel de meningen flink verschillen als het gaat om cryptomunten, biedt het absoluut veel perspectief. Diverse expert zien het als ‘de toekomst’ terwijl er nog veel meer toepassingen van de technologie mogelijk zijn.

De vraag is echter: gaat cryptocurrency uiteindelijk de traditionele valuta vervangen? Dit kunnen we nooit met zekerheid zeggen, maar het is wel zeker dat er in de toekomst nog heel veel grote dingen mee gaat gebeuren.

Opmerkelijk is dat ook steeds meer mensen definitief overtuigd raken. Zo zien we nu steeds meer ’traditionele’ beleggers en ‘leken’ die zich toch laten overhalen en overtuigd raken van de mogelijkheden dat cryptocurrency biedt.

Wil je graag investeren in cryptocurrency, maar weet je niet waar je moet beginnen? AllesOverCrypto.nl heeft een cursus ontwikkeld speciaal voor beginners. Benieuwd of dit iets voor jou is? Bekijk het in deze uitgebreide review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *